Fælder jeg unaturligt meget?

Den 28. oktober 2018 i Hårtab af Martine Birlund

Føler du at dine hår ligger absolut alle vegne? Hårbørsten bliver fyldt med hår på ingen tid, hovedpuden ligner næsten en paryk om morgen og afløbet i badet skal tømmes alt for ofte.

Det er ekstremt irriterende, og du føler dig måske pinligt berørt over at dine hår er alle andre steder end på dit hoved, hvor de hører til. Selv dit tøj bliver måske på ingen tid dekoreret med lange iøjefaldende hår, og kæresten synes måske også det er gået hen og blevet lidt belastende.

At fælde store mængder hår kan være super frustrerende og skabe panik hos mange kvinder. Heldigvis er det i mange tilfælde helt naturligt og normalt at fælde hår. Grænsen mellem normal og unormal fældning, kan bare for mange være svær at finde.

Hårtab hos kvinder kan være et tydeligt tegn på et mere seriøst problem, som ikke går over af sig selv. Hvis du er i tvivl om hvor vidt du fælder unaturligt meget, så læs med. I dette blogindlæg vil jeg nemlig hjælpe dig med at finde ud af om du fælder mere end du bør.

Derfor fælder du meget hår

Årsagerne til at du fælder er mange, hvis du vil blive klogere på disse grunde bør du læse blogindlægget “Årsager til hårtab og behandling”. De mest normale grunde skyldes dog oftest overforbrug af stylingredskaber såsom; føntørrer, glatte – og krøllejern eller du kan opleve at fælde mere under og efter en graviditet.

Da disse redskaber er yderst skadelige for dit hår, er de altså også den største synder hvad angår hårtab. Kemiske hårbehandlinger er også medvirkende til at svække dit hår, især hvis der er tale om afblegning. Da disse redskaber og produkter er let tilgængelige, oplever flere kvinder også et voksende problem med hårtab.

Ligesom at stress og kost påvirker resten af din krop, skyldes hårtab også tit en af de to ting. Sørger du ikke for at få nok vitaminer, mineraler og proteiner i din kost, svækkes dine hårsække. Dermed vil de dit hår vil have større tendens til at ryge af.

Metaboliske årsager kan også forårsage at du fælder mere. Metabolisme er betegnelsen for de kemiske processer i din krop der omdanner luft, mad samt andre materialer til stoffer som din krop har brug for. Der er individuelle forskelle, da den kemiske balance i kroppen varierer. Hvor hurtigt din krop omsætter næringsstofferne er også individuelt, men er oftest bestemt af de gener du har fra dine forældre.

Hvis din skjoldbruskkirtel er i ubalance, kan det skyldes hypothyroidisme (lavt stofskifte) eller hyperthyroidisme (højt stofskifte), som også kan resultere i hårtab.

Hvor meget er det normalt at fælde

Vidste du at antallet af hår på hovedet er betinget af din naturlige hårfarve? De blonde mennesker med op imod 150.000 hår er em der har mest hår, de sorthårede tager andenpladsen med ca. 110.000 hår på hovedet, på tredjepladsen har vi brunetterne som må leve med omkring 100.000 hår og til sidst har vi de rødhårede med ca. 80.000 hår.

Det antages at være normalt at tabe ca. 30 til 100 hår om dagen, hvis du er sund og rask. Taber du mere end det i en længere periode, bør du begynde at søge en løsning. Oplever du hårtab bør du i første omgang tage kontakt til din læge, inden du går i gang med at eksperimentere med diverse løsninger.

Da nogle hårtyper har brug for flere vitaminer end andre typer, kan kosttilskud som supplement til en balanceret sund kost, er en god og nem løsning. Igen understreges det at kosttilskud altid bør tages efter aftale med din praksiserende læge.

Hvem fælder mest

Hvis du fra naturens side har fået krøllet hår, har du større tilbøjelighed til at fælde end folk med glat hår. Det er ikke krøllerne i sig selv der er skylden, men da kvinder med krøller ofte bruger flere varme stylingredskaber. Føntørrer og glattejern er yderst skadeligt for dit hår, da den høje varme fjerner den naturlige fugt og efterlader dit hår tørt, livløst og skrøbeligt.

Hvis du finder det svært at undvære disse redskaber i dagligdagen, bør du som minimum gøre følgende:

1. Brug heat protection – det minimere den skade du forårsager.
2. Skrue ned for varmen – less is more, det er altså ikke nødvendigt at skrue op på 220 grader (har du overvejet hvor meget det egentlig er!?)
3. Tilfør dit hår ekstra fugt. Du skal bruge produkter der genopretter fugten i håret og som indholder proteiner.

Kvinder med langt hår fælder også generelt set mere, dette skyldes at håret er mere udsat og ofte knækker hurtigere.

Sådan ser et sundt hår ud

I gennemsnittet bliver et hår siddende i hovedbunden i seks til otte år, dog afhænger det af genetiske faktorer. Det afhænger også af hvor sundt dit hår er. Hårtab kan reducere hårets levetid til tre til fire år.

Teksturen i dit hår kan give dig svar på om hvorvidt dit hår og hårrødder er sunde. Du kan benytte dig af spejle til at undersøge dit både bagfra, i nakken, spidserne og på toppen af hovedet.

Du skal kigge efter ændringer i hårets tekstur når du sammenligner områderne. Ændrer kvaliteten eller teksturen af dit hår sig, så ledes at det er tyndere, mindre glansfuldt eller hvis det generelt ikke er ensartet, kan det betyde dit hår ikke er sundt.

Du kan også undersøge håret ved at studere de tabte hår. Du skal kigge efter en klumpet masse i roden af håret. Hvis denne er tilstede, er det tegn på at dit hår har gennemgået den cyklus på seks til otte år.

Bedste tips mod hårtab

Hvis du vil have sundt hår, er du nødt til at tænke over hvad du spiser. Din kost er nemlig yderst vigtig hvad angår dit hår, en sund balanceret og varieret kost kan for mange gøre tricket.

Hvis du derudover vil give dit hår et ekstra boost, så suppler din kost op med vitaminer og mineraler der styrker dit hår.

Læs meget mere om kost, kosttilskud og andre ting du skal være opmærksom på i blogindlægget “Årsager til hårtab og behandling”.

Hvis du har tabt rigtig meget af dit hår, og først nu er begyndt at søge en løsning på problemet kan udsigterne til et sundt hår virke lange.

Derfor kan du i mellemtiden gøre brug af extensions, en super løsning er bl.a. dette hairband fra Hairtalk, der kan tages af og på i løbet af få minutter. Et hairband er utrolig let og henvender sig til dig, der ikke er helt overbevist om at have extensions på fuldtid.

Læs meget mere om Hairtalk og hairbands her.