Hårtab under og efter en graviditet

Den 27. oktober 2018 i Hårtab af Martine Birlund

Desværre oplever mange kvinder et stort hårtab efter en graviditet, andre kvinder oplever allerede hårtab før fødslen.

Eksperter antager faktisk at omkring 90% af alle kvinder oplever hårtab efter en graviditet. Årsagerne til hårtab efter en graviditet, er ligesom ved almindelig hårtab mange. Læs videre i dette blogindlæg hvis du vil blive klogere på disse årsager.

Kvinder bliver udsat for lidt af hvert igennem en graviditet; Strækmærker, vand i kroppen, hævede fødder, ømme ben, urininkontinens, hårudtyndning og hårtab, for bare at nævne nogle få ting.

En glædelig ting for mange kvinder, er en tiltagende hårvækst. Ja, mange oplever nemlig, at deres hår gror som ukrudt under en graviditet. Det er for mange en glædelig ting, at ens hår pludselig har fået vokseværk og samtidig er blevet kraftigere og sundere.

Desværre holder det sjældent ved, og derfor kan det komme som et chok når det pludselig går den anden vej og du skal forholde dig til et hårtab, som er en ærgerlig realitet for de fleste kvinder.

Et hårtab efter en graviditet, kaldes også for postpartum alopecia, og du oplever det typisk 2-6 måneder efter fødslen. Postpartum alopecia er ligesom almindelig alopecia, den medicinske betegnelse for skaldethed, i dette tilfælde grundet graviditet.

Hvis du vil undgå hårtab, er der nogle ting du kan gøre for at mindske chancerne for hårtab både før, under og efter din graviditet.

Men først skal vi kigge på hvorfor kvinder oplever hårtab efter en graviditet.

Hårtab efter graviditet

Som tidligere nævnt, er der en lang række årsager til hvorfor du oplever hårtab efter en fødsel. Under en graviditet sker der mange ting med kroppen, homonelle forandringer som du skal tage højde for.

Kroppens østrogen-og progesteronniveauer stiger under en graviditet. Det er medvirkende til at flere hår forbliver i vækstfasen, og dermed vokser dit hår som aldrig før. Tykkelsen i hårstråets nederste del øges, det føles mere glansfuldt og fyldigt.

Faktisk vil mange kvinder mene at deres hud og hår aldrig har været bedre, end da de var gravide. Desværre mener mange også at deres hår og hud aldrig har været værre end 2-6 måneder efter fødslen.

Disse hårsække går nemlig i dvale hår du har født, og der kan gå 2-6 måneder før du oplever at en ny og fin hårvækst viser sig.

Det er vigtigt du ikke sammenligner dig selv med andre kvinder, da det er meget individuelt hvordan din krop reagerer. Hvis du skal spejle dig i nogen, så hør et tæt familiemedlem såsom din; søster, mor eller mormor hvordan hun reagerede efter en fødsel.

Hårtab under graviditet

Jeg nævnte også tidligere at kvinder også kan opleve hårtab under deres graviditet, modsat de som oplever at deres hår gror hurtigere og bliver sundere, oplever andre at deres hår er blevet ringere under en graviditet.

Dette sker typisk i første trimester samt halvdelen af andet trimester. Kvinder der oplever hårtab oplever ofte også mere uren hud, hovedbundsgener, tørt uregerligt hår og mere fedtet hår.

Årsagen til dette kan være en stigning af mandlige kønshormoner i kroppen, samt en øget talgproduktion og tilstoppet porer.

Hvor mange hår er det normalt at tabe

Hvis der er vant til at have et lækkert langt tykt hår, er der større chance for at du ligger mærke til et eventuelt hårtab under din graviditet, end kvinder der har et fint hår. Dette skyldes at det ofte er mere tydeligt hos dig med langt tykt hår, dog er den gennemsnitlige mængde hår du fælder altså den samme uanset hvilken hårtype du har.

Normalt taber du 30-100 hår om dagen, dette tal er efter en graviditet noget større. Der kan du altså risikere at tabe op imod 400 hår om dagen 2-6 måneder efter fødslen. Derefter vil hårtabet reduceres igen.

Har du holdt vejret de seneste 6 måneder og ventet på at denne ekstreme fældning ville stoppe, men du bliver ved med at tabe samme mængde hår, kan der være andre årsager. Læs evt dette blogindlæg om de hyppigste årsager til hårtab.

Du bør konsultere din læge, for at undersøge om der kan ligge andre ting end graviditeten til grunde for dit hårtab. Hvis du har været til lægen og der ikke er noget galt, kan du læse dette blogindlæg om dårlige vaner du kan undgå.

Forklaringer på hårtab efter en fødsel

 • Jernmangel og anæmi
 • Underskud af vitamin B12
 • Ubalance i din skjoldbruskkirtel
 • Antioxidant stress
 • Utilstrækkeligt indtag af Folsyre / Folinsyre
 • Ernærings – og/eller følelsesmæssigt chock
 • Hormonel forandring

Sådan reducerer du hårtab efter en graviditet

Heldigvis går hårtab efter en fødsel i mange tilfælde over af sig selv, inden for en periode på 2-6 måneder uden nogen form for behandling.

Dog kan det være positivt for din selvtillid, at kunne reducere dit hårtab efter graviditet. Dette kan gøres ved at understøtte en sund og varieret kost med kosttilskud.

Grunden til at det kan være en god til at supplere med kosttilskud, skyldes at din krop efter en graviditet gennemgår en stor hormonel, fysisk og psykisk ændring. Især amning og stress lægger et særligt stort pres på din krop. Derfor er det vigtigt du passer ekstra godt på din krop i denne periode.

I denne periode bør du sikre dig at dit blodsukker, jern, kalk, folinsyre, zink og vitamin D niveau er normalt. Endvidere bør du også forsøge at minimere dit stressniveau.

Kosttilskud til hår med biotin benyttes af mange kvinder der har oplevet hårtab efter en graviditet. Det anbefales også hvis du oplever hårtab grundet vitamin-eller mineralmangel.

Du skal spise en balanceret, sund og varieret kost med massere af proteiner, vitaminer og mineraler fra sunde råvarer. Den bedste kost du kan byde din krop under en graviditet, er ubearbejdede fødevarer som skal ekstra rige på vigtige næringsstoffer.

Du bør vælge økologisk frugt og grønt, der ikke er sprøjtet og gerne i forskellige farver. Dette skyldes at disse repræsenterer forskellige næringsstoffer.

Under din graviditet eller den tid du ammer, er det vigtigt at din kost er så ideel som muligt. Din kost bidrager til at du er i hormonel balance. Dette er meget vigtigt imens din krop grundet graviditet er i forandring, og du efterfølgende skal forberede dig på at amme. Det er vigtigt at du er opmærksom på, at selv mindre mangler kan skabe store ubalancer.

Kan hårtab under eller efter en graviditet være permanent

Jeg fortalte dig tidligere at op imod 90% af alle kvinder, oplever hårtab under eller efter en graviditet. Generelt set er dette hårtab kun midlertidigt, dog kan det for nogle kvinder godt blive permanent.

Hvis du lider af et genetisk hårtab, kan en graviditet desværre udløse dette hårtab. Hvis du ved at din mor eller mormor har lidt af hårtab, er det muligt at du også vil blive ramt af det. Du bør derfor forbygge et eventuelt hårtab igennem din kost og supplere med kosttilskud, for at minimere chancen.

Vigtige fakta om hårtab under og efter en graviditet

 • Ikke alle kvinder rammes af en ændring i deres hårvækst, hvorimod andre vil opleve en stor ændring.
 • Alle graviditeter er unikke. Dermed sagt at fordi du lider af hårtab efter en graviditet, vil du ikke nødvendigvis lide af hårtab ved en anden graviditet.
 • Dine hårsække reagerer forskelligt på tilsætningsstoffer i dine produkter. Hvis du oplever tørt og kedeligt hår bør du prøve nogle andre produkter. Du bør til hver en tid undgå sulfat, silikone og alkohol i dine produkter.
 • Androgener og andre mandlige hormoner undertrykkes under en graviditet og påvirker hårtab, i kombination med et øget cirkulerende østrogenniveau bidrager det til et mere voluminøst hår.
 • Hårtab efter din graviditet kan betyde at du er i vitamin- og mineralmangel, eller et signal om at din skjoldsbruskkirtel er påvirket.
 • Lider du af psoriasis i hovedbunden, vil du muligvis opleve at der under din graviditet er en general reducering af denne hudlidelse. Det samme gør sig også gældende hvis du lider af skæl.

Hvis du gerne vil vide mere om hårtab kan du læse dette blogindlæg om de hyppigste årsager til hårtab.

Effektiv løsning

Hvis du ikke kan leve med dit hårtab, er der en meget nem måde at få dit hår til at syne af mere. Du kan få påsat hair extensions indtil dit hår er kommet på rette vej.

Mulighederne er mange, men hvis du er blevet noget tyndhåret er Hairtalks’ tape system den perfekte løsning. Deres medicinsk kirugiske tape er yderst skånsomt og nærmest usynligt i håret. Læs meget mere her. 

Hvis du har spørgsmål til hårtab under eller efter en graviditet, er du velkommen til at skrive en kommentar eller kontakte mig her.