Problemer med tyndt hår – undgå disse dårlige vaner

Den 29. oktober 2018 i Hårtab af Martine Birlund

Tyndt hår har aldrig været på mode, og det kommer det nok heller aldrig. Hvis du er den (u)heldige, ejer af et tyndt og fint hår er du heldig i og med det ikke kræver timevis at vaske, tørre og style. Meeen mon ikke du ofte står og overvejer hvordan du mon kan få et sundere og ikke mindst fyldigere hår?

Årsagerne til tyndt eller slidt hår er mange, alt fra hvad du spiser til hvordan du styler dit hår påvirker hårfibrenes styrke samt sundhed. Jeg har en god nyhed til dig, sundere og tykkere hår, kan hjælpes rigtig godt på vej hvis du er villig til at ændre eller justere lidt på din livsstil.

Her får du nemlig 10 dårlige vaner du skal undgå, hvis du vil have sundere og ikke mindst fyldigere hår.

1. Skru ned for varmen

Ja et dejligt varmt bad kan være sindssygt dejligt om morgenen eller efter en lang dag, især hvis det er køligt udenfor. Ulempen er bare at varmt vand dehydrerer dit hår (lige såvel som din hud). På længere sigt kan det resultere i et permanent tørt og tyndt hår, der har større tendens til at knække. Desuden kan det varme vand også skade hårets naturlige olieproduktion, dette medfører ubalance i porerne i hovedbunden. (There is always a downside honey) 

Løsning: Hvis du vil nedsætte risikoen for ovenstående, så nedjuster temperaturen når du skyller dine hårplejeprodukter ud. Hvis du er rigtig sej er koldt vand bedst, men ellers er lunken vand stadigvæk bedre end det helt varme.

2. Drop varmeredskaber

Du ved det egentlig godt, for du har helt sikkert hørt det tæt på en milliard gange. Alligevel står du måske hver morgen med føntørreren, glattejernet eller krøllejernet. Jeg vil fortælle dig det samme som du har hørt før; disse redskaber ødelægger proteinet i dit hår og dets beskyttende lag. Når først du har ødelagt eller beskadiget det ydre lag i hårstrået så ødelægger du altså hårets fugtbalance og dit hår efterlades tyndt og ekstremt sårbart. (Remember the downside?) 

Løsning: Hvis du virkelig ønsker dig et tykkere og sundere hår, må du altså stille de bedste vilkår for at det kan lade sig gøre. Derfor bør du til daglig droppe disse stylingredskaber og kun benytte dem ved særlige lejligheder. Hvis du slet ikke kan forene dig med tanken, så skru ned for varmen. Det glattejern behøver ikke være 220 grader varmt, og du bør til hver en tid benytte et varmebeskyttende produkt, så giver du trods alt dit hår en chance for at modstå varmen.

3. Panik slankekure

Det kan være fristende op til sommeren eller højtider, at kaste sig ud i alverdens hurtige slankekure. Selvom det virker harmløst og ikke mindst sundt at gå på slankekur, bør du altså undgå de løsninger der involvere at tabe dig ved at indtage få kalorier over en kort periode.

Du tvinger din krop til at bruge alt energi på at varetage de centrale og primære funktioner (hjerte og hjerne), så disse stadigvæk virker optimalt. Kroppen efterlades derfor uden energi til at varetage hårets vækstfunktioner. Hårtab og tyndt hår er et af de første symptomer der betragtes, når mennesker bliver diagnosticeret med en spiseforstyrrelse.

Løsning: Din kost er central for stort set alt hvad angår din krop, også dit hår. Du bør derfor spise en balanceret, sund og varieret kost for at undgå tyndt hår.

Dit hår består primært af protein, derfor bør du sikre dig at du får nok proteiner. Du kan endvidere supplere op med kosttilskud hvis du er bange for at være i underskud. Biotin er et særligt vigtigt kosttilskud, du med fordel kan supplere din kost med. Med det sagt, er der intet der forhindrer dig i at gå på slankekur du bør dog hellere se det som en livsstilsændring.

4. Vådt hår

Uanset om du har tyndt eller tykt hår, er dit hår ekstra sårbart når det er vådt. Særligt er hårets beskyttende lag mindre modstandsdygtigt mod høj varme. Du skal derfor være ekstra påpasselig når du børster hår, tørrer det med håndklædet eller føntørren.

Løsning: Du bør børste dit hår imens der er balsam i det, så undgår du at dit hår filtrer sammen og er mere medgørligt. Du kan også benytte dig af en leave in spray, når du tørrer dit hår med håndklæddet. Hvis du alligevel har brug for at børste dit hår imens det er vådt, så sørg for at anskaffe dig en wet brush. Leave in spray fungerer bedre i vådt hår end olie gør, olien bør du gemme til håret er tørt.

5. Undgå stramme opsætninger

Stramme hestehaler, hårknolde eller fletninger kan være praktiske men hvis du vil undgå tyndt og beskadiget hår, bør du altså undgå disse frisurer.

Og hvorfor så det? Jo kender du den følelse af at dine hårrødder er ømme efter du har haft en bestemt frisure? Det er altså et tegn på en spænding på hårsækkene og dette kan beskadige dem permanent. I værste tilfælde kan det medføre traktion alopecia der kan medfører at hårsækkene giver op og hårene knækker af. Endvidere kan stramme elastikker også medvirke til at skrøbeligt og beskadiget hår knækker lettere

Løsning: Du bør løsne dine elastikker og dermed undgå stramme håropsætninger. Lad i stedet håret være løst, eller saml det løst i en hestehale. En fingerregel er at hvis håret trækker i din hud, så er din opsætning for stram.

6. Smid p-pillerne

Selvom du måske ikke lige står og planlægger at skulle have et barn nu, bør du overveje om p-piller er den rigtige type prævention. Mange danske kvinder reagerer nemlig med hårtab og tyndt hår bliver et resultat af de homonelle ændringer som p-piller medfører. Alle piller der indeholder androgener kan forårsage hårtab, hos de som er androgenfølsomme.

Løsning: Hvis du har tyndt hår og lider af hårtab, bør du konsultere din læge og blive tjekket for androgenfølsomhed.

7. Hovedbundskløe og skæl

Hvis du lider af skæl eller en kløende hovedbund, kan det medføre hårtab eller tyndt hår. Det skyldes at når du kør, skraber og river i din hovedbund kan du ødelægge hårets hårfibre.

Løsning: Hjælp din hovedbund på vej med de rette produkter. Du kan med fordel afprøve shampooer der indholder følgende:

  1. Selen
  2. Zinkpyrithion
  3. Tea tree olie

Hvis det ikke gør tricket, så konsulter din praksiserende læge.

8. Kasser din tør shampoo

Åh-åh, sagde jeg virkelig det? Tør shampooen er for mange en life saver om morgenen. Du har taget opfordringen til ikke at vaske hår hver dag til dig, men det er altså ikke helt godt nok. En dårlig vane bør nemlig ikke erstattes af en anden.

Grunden til at du skal undgå tør shampoo er at det tilstopper dine hårsække, for selvom tør shampoo kun skal i håret og ikke hovedbunden, er det utrolig svært at styre. Ved brug af tør shampoo i længere perioder, vil det resultere i et tyndere hår.

Løsning: Når du bruger tør shampoo og for den sags skyld andre stylingprodukter, bør du altid undgå at få dem i din hovedbund. Vask hellere dit hår lidt oftere, så du undgår at snavs og produktrester tilstopper dine porer i hovedbunden. Vask især dit hår oftere hvis du; har tykt hår, sveder meget eller som sagt bruger massere af produkter. For at forhindrer at dine produkter medvirker til tørt, slidt og livløst hår bør du altid bruge en shampoo der ikke indholder sulfat, silikone og alkohol.

9. Undgå kraftig sollys

Om du elsker at solbade eller ej, vil dit hår alligevel jævnligt blive udsat for UV-stråler. Denne UV-eksponering får altså lagene i dit hår til at blive svækkes og nedbrydes, dette resulterer også i et tørt og tyndt hår.

Løsning: På ferier eller i højsommeren hvor solen er stærk, har du flere mulighedere. Du kan bruge en solhat eller benytte dig at hårplejeprodukter med indbygget solfaktor. Du kan faktisk få solcreme til håret, men en varmebeskyttende spray gør sig også meget brugbar i solen. Læs blogindlægget “5 tips til solskadet hår” for flere råd.

10. Lægemidler

Jeg vil selvfølgelig ikke bede dig om at droppe lægemidler tilskrevet af din læge. Du bør dog være opmærksom på at nogle lægemidler eller hormonelle tilskud kan forårsage hårtab, det skyldes at de kan forstyrre den normale hårcyklus.

Løsning: Konsulter din læge om der findes alternativ medicin, uden disse bivirkninger.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *