Årsager til hårtab og behandling

Den 26. oktober 2018 i Hårtab af Martine Birlund

Hårtab hos kvinder kan skyldes en lang række årsager. Det kan være; graviditet, sygdom, stress eller alderdom.

Du er nødt til at finde årsagen for at kunne behandle problemet.

Selvom det er naturligt at fælde, går mange kvinder i panik når de opdager at de er begyndt at fælde eller fælder mere end de er vant til.

Det er også helt forståligt, håret er for mange kvinder en stor del af ens identitet og kvindelighed. Nogen mener sågar at en kvindes hår står for op i mod 80% af en kvindes skønhed. Derfor vil kvinder oftest gøre næsten hvad som helst for at forbygge et hårtab. De psykologiske konsekvenser af hårtab, kan nemlig betyde en markant ændring for selvværd og selvtillid.

Har du undret dig over hvorfor du ligepludselig er begyndt at fælde? Og vil du gerne finde en løsning på det tiltagende problem?

Så læs med her, i dette blogindlæg vil jeg gennemgå de typiske årsager til hvorfor du fælder. Endvidere vil jeg vil fortælle dig hvordan du bedst sikre dig at dit hår bliver på hovedet. Slutsligt vil jeg komme med løsninger du kan bruge hvis dit hårtab er permanent.

Hvem rammes af hårtab

En ud af ti kvinder oplever hårtab i større eller mindre grad, før eller senere hen i livet og der kan være et hav af grunde til hvorfor.

Op imod 30%  af alle kvinder vil opleve synligt hårtab. Dog er størstedelen af hårtab hos kvinder før de når 50 års alderen relateret til kost og ernæring. 50% af alle mænd bliver også ramt af generisk hårtab i en alder af 50 år, og det er selvfølgelig en skræmmende statistik. Derfor er det vigtigt at du gør noget ved det, så snart du oplever at fælde mere end du plejer.

Typisk er hårtab synligt omkring skilninger eller ved hår grænserne.

Årsagen til hårtab hos kvinder kan være meget forskellig, derfor findes der også utrolig mange typer af behandlinger. Derfor er det vigtigt at du ved at den behandling der virker for din veninde, ikke nødvendigvis virker på dig.

Hvis du oplever at din børste bliver hurtigere fyldt op med hår end førhen, du pludselig står med en hel paryk i hånden af dit eget hår efter hårvask eller at din hovedpude af fuld af hår når du står op, så er du i den kategori af kvinder der skal tage det ekstra seriøst.

Hvis du kan nikke genkendende til en af de ovenstående scenarier eller anden der omfatter stort hårtab, så skal du ikke gå i panik for der er en løsning på dit hårtab. Du skal bare først identificere årsagen og så er du tættere på en behandling.

Hyppigste årsager til hårtab

Det er vigtigt at du finder frem til årsagen til dit hårtab, før du leder efter en løsning på problemet og kaster du ud i diverse behandlinger – der muligvis ikke vil hjælpe dig før du har overvejet eller undersøgt hvad grunden kan være. Behandlingen afhænger nemlig i de fleste tilfælde af hvad der forårsager at du fælder.

Hårtab er både hos mænd og kvinder en kompleks proces, denne proces involverer forskellige parametre såsom genetik, homonelle og miljømæssige faktorer. Du kan sammenligne det med din hud, på samme måde er dit hår underlagt indre og ydre ældning.

De fire hyppigste årsager vil jeg komme ind på knytte et par kommentarer til.

Genetisk arv og sygdom

Selvom du måske ikke ved, eller tænker over det, så viser dit hår og negle dig faktisk ofte hurtigt hvis der er noget galt.
De typiske årsager til hårtab er:

 1.  Sygdom
 2. Reaktion på medicinske præparater
 3. Svækket immunforsvar
 4.  Graviditet
 5. Stress
 6. Forkert ernæring

Også genetisk arv kan være skyld i at du oplever hårtab. Så hvis du ved din mor eller mormor lider eller har lidt af hårtab bør du starte tidligt for at forbygge et eventuelt hårtab.

Hormonelle forandringer

Sygdom, medicinske præparater eller behandlinger som følge af sygdomme er ofte synderen når der er tale om hårtab. Det er dog også vigtigt at overveje kroppens hormonelle forandringer, når vi har at gøre med hårtab.

Som årene går og kroppen ældes, vil du som kvinde producere mindre østrogen og progesteron og du i stedet få flere mandlige hormoner i kroppen. Disse er medvirkende til at kvinders hår bliver tyndere og tydere og hårtab kan opstå.

Hvilket er grunden til at mange kvinder også i overgangsalderen vil opleve en ændring i håret og at fælde mere, da der igen er tale om en hormonel forandring.

Ligeledes ses det ofte at  kvinder oplever at deres hår ændrer sig når de bliver gravide eller er ammende. Det kan enten betyde at du vil få et stærkere hår der gror hurtigere, eller at du oplever hårtab. Du kan med fordel læse denne artikel hvis du er gravid eller ammende og oplever hårtab.

Dårlig hårpleje

Meget ofte ses det at hårtab hos kvinder skyldes fysisk skade på håret og hovedbunden. Så hvis du har udsat dit hår og hovedbund for hårfarvening, permanente krøller eller overforbrug af varme stylingredskaber, er det højest sandsynligt synderen. Du behøver ikke have udsat dit hår for voldsom kemi før det reagerer, det er nemlig meget forskelligt hvad håret kan holde til.

Varme stylingredskaber; hvis du er den flittige forbruger af glatte eller krøllejern, bør du altid huske at benytte dig af en heat protecting spray til varmebeskyttelse. Dermed minimere du den skade du udsætter dit hår for. Bid mærke i at du minimere skaden, det er stadigvæk ikke at anbefale at du bruger hver dag, dit hår har ikke god af det, det bliver tørt og slidt.

Har du brug for at benytte varme stylingredskaber til daglig, bør du gøre det på så lav varme som muligt. Det er altså ingen grund til at skrue glattejernet op på 220 grader.

Årsager du ikke mistænker

Tør shampoo; en synder du nok ikke havde overvejet. De fleste kvinder bruger tør shampoo i større eller mindre grad, det de fleste desværre ikke tænker over er den skade det kan forårsage. Idet du sprayer tør shampoo i hovedbunden, lukker du får porerne og hvis du gør det ofte og uden at vaske håret grundigt efter brug af tør shampoo, vil du også kunne opleve tiltagene hårtab som kan være permanent.

Blonderingsspray; det kan virke som en super ide hvis du er lyshåret, og gerne vil kunne trække tiden mellem frisørbehandlingerne en anelse. Blonderingsspray er den løsning mange kvinder vælger at bruge, desværre er det bare en rigtig dum løsning.

Da blonderingsspray skal anses som en afblegning der er blevet fortyndet, betyder det at fra det tidspunkt du sprayer den i håret til du vasker det igen, vil produktet arbejde i håret.

De fleste ved at afblegning og lysning af håret ikke er det sundeste, du kan byde dit hår, det samme gælder disse blonderingssprays, de knækker dit hår og forårsager hårtab. Så hvis du har dit hår kært bør du undgå denne løsning og i stedet besøge din frisør lidt oftere og lade ham/hende om at lysne dit hår. Endnu bedre er det ved brug af Olaplex, så beskytter du dit hår mest muligt.

Noget du måske ikke tænker over er den frisure du laver. Hvis du overbelaster dine hårrødder og de ikke kan klare det pres du pålægger dem, kan det alene være årsagen til at du oplever et hårtab. Så snart du kan mærke at din hovedbund bliver øm af en frisure, bør du lytte til hovedbunden og undgå denne frisure. Det ses tit ved stramme hestehaler, eller extensions hvor hårets vægt er for voldsom til dit hår.

Hårtab og vitaminmangel

Hårtab er meget typisk et resultat af vitamin og mineralmangel. Det er let at rette op på i form enten ved at ændre på din kost til at indtage flere vitaminrige fødevarer, eller du kan supplere med kosttilskud. Der er forskel på vitaminer, nogle har antioxidante egenskaber, de hjælper til at bekæmpe de ydrer faktroer af hårtab. Hvor andre vitaminer samt proteiner hjælper kroppen ved en hormonel ubalance.

Hvis du lider af vitaminmangel, vil du ofte også mærke det i form af en tiltagende;

 1.  Træthed
 2. Flossede negle
 3. Muskelkramper
 4. Hovedpine eller
 5. Udtørret hud.

Listen over symptomer er lang, så oplever du fysiske eller psykiske ændringer bør du altid kontakte din læge, hvis du mistænker at du er i vitamin og mineralmangel. Husk på det er meget almindeligt at være i underskud af en eller flere typer vitaminer eller mineraler.

Vitaminer og mineraler som behandling

Som tidligere nævnt er det vigtigt at tage kontakt til din læge, hvis du mistænker at du er i vitamin eller mineralmangel. Med det sagt, findes der utrolig meget forsking og kliniske forsøg der understøtter at vitamin og mineralmangel kan forårsage hårtab.

Følgende vitaminer og mineraler bliver anvendt til behandling af flere typer for hårtab hos både mænd og kvinder;

 1. Zink
 2. Vitamin B-komplet ( Biotin & B5)
 3. Vitamin D
 4. Jern
 5. Kollagen

Hvis du er i hormonelubalance vil disse vitaminer og mineraler hjælpe kroppen me at fremskynde processen, henimod at du kommer i hormonel balance hurtigst muligt.

Det kan du selv gøre

Nu kender du de mest hyppige årsager til hårtab blandet kvinder. Lad os gå i gang med, hvad du selv kan gøre for at stoppe eller nedsætte din fældning.

Hvis du er nået til den konklusion at dit hårtab må skyldes en sundhedsrelateret årsag, vil jeg igen understrege vigtigheden i at kontakte din læge. Det er altafgørende at finde den konkrete diagnose og behandlingsform.

Skyldes dit hårtab en mangelfuld pleje, skal du hurtigst muligt ændre den måde du behandler dit hår på. Drop krølle og glattejernet for en periode og sørg for at pleje dit hår med produkter der indholder proteiner, der styrker og genopbygger dit hår.

Du kan med fordel gå til frisøren og få lavet en Olaplex stand alone treatment, en sådan behandling går ind og genskaber de ødelagte salt og svovlbroer i håret. Dette medfører at et stærkere hår, du kan fortsætte med at pleje dit hår d Olaplex No.3 til hjemmebrug.

Du kan styrke dit hår og formindske hårtab med kosttilskud der er lavet til netop det formål, der findes mange forskellige slags.

Personligt er jeg meget glad for Sugarbearhair, der indholder maximum biotin, (hvis du indtager mere, ryger det ud med urinen). De sælges hos et hav af frisører og smager faktisk godt hvis man tager vingummi udgaven.

Alternativer kan findes i helsekostbutikker, apoteker og i Matas, und dig selv at gå efter kosttilskud der er 100% organiske, det bliver din krop gladest for i længden.

Dit hår er hvad du spiser

Hvis du spiser en del usund og ensartet mad, skal du også her sætte ind. Ikke nok med at det er sundest for din krop, at spise en sund, varieret og balanceret kost så har det en stor påvirkning på dit hår, hud og negle de ting går unægteligt hånd i hånd.

Her kan du også supplere din kost med vitaminer og mineraler, der er specielt fremstillet til at stoppe hårtab, en blanding af sund varieret kost og kosttilskud er en rigtig god kombination.

Mirakelkuren

Mirakelkuren til hårtab hos både mænd og kvinder findes desværre ikke. Hvis du har tabt områder af dit hår der ikke længere vil vokse ud, kan du i stedet begynde at søge efter alternative løsninger.

Disse løsninger kan være i form af en hårtransplantation, micropigmentering i hovedbunden (mest brugt af mænd), toupeer eller extensions. Det verdenskendte extensions brand Hairtalk, har udviklet forskellige løsninger netop til personer med tyndt hår og til dem der har fået skaldede områder. Du kan læse meget mere om Hairtalk her og deres forskellige løsninger.

Disse løsninger henvender sig både til dig der ønsker at kunne tage extensions af og på som du lyster, men også til dig der gerne fast vil have extensions påsat til at dække skaldede områder.